آشپزی سریلانکایی با تلفیقی از طعم‌های هندی، آسیای جنوب شرقی و عربی و همچنین تأثیرات استعماری، ضیافتی برای حواس است که از گیاهان و ادویه‌های فوق‌العاده تازه و سخاوت زمین و دریا بهره می‌برد.

غذا خوردن در سریلانکا لذت‌بخش است، چه برنج و کاری اصیل را در یک کافه کنار جاده‌ای میل کنید، چه در یک رستوران دنج در مرکز شهر، یک بشقاب کوتو (نان روتی خرد شده با سبزیجات و گوشت) را امتحان کنید یا غذاهای دریایی تازه را در یک رستوران ساحلی امتحان کنید. برای لذت بردن از غذاهای سریلانکایی در تندترین و پرطعم‌ترین حالت خود، به جایی بروید که مردم محلی غذا می‌خورند.

در اینجا بهترین چیزهایی که می‌توانید در سریلانکا بخورید و بنوشید، آورده شده است.

خوردن هاپرهای سریلانکایی
هاپرها – که با نام‌های آپا یا آپام نیز شناخته می‌شوند – با خمیر تخمیر شده آرد برنج و شیر نارگیل درست می‌شوند، پنکیک‌هایی کاسه‌ای شکل با لبه‌های ترد و مغز پف‌دار هستند. هاپرهای ساده معمولاً با چاشنی چیلی و نمکی لونو میریس عرضه می‌شوند. در ادامه با یک هاپر تخم‌مرغ خوش‌طعم سرو می‌شود – سرآشپزها یک تخم‌مرغ را در یک هاپر ساده می‌شکنند و آن را کاملاً پخته از ماهیتابه خارج می‌کنند. هاپرها همچنین با شیر شیرین یا شکر زرد (شکر قهوه‌ای تصفیه نشده ساخته شده از شیره خرما) و شیر نارگیل عرضه می‌شوند که دسری بی‌نظیر را تشکیل می‌دهند.

کجا امتحانش کنیم: برای یک وعده غذایی سریلانکایی ارزان قیمت به دکه‌های هاپر کنار جاده‌ای سر بزنید. برای یک تجربه لذیذ، در رستوران مجلل پالمیرا در هتل شهر رنوکا میز رزرو کنید.

رشته‌های رشته‌ای را با کاری میل کنید
اجازه ندهید اسم شما را فریب دهد – ایدی آپا یا ایدیاپام (رشته‌های رشته‌ای) کاملاً با رشته‌های معمولی متفاوت هستند. این رشته‌های آرد برنج بخارپز که اغلب برای صبحانه سرو می‌شوند، با دست به صورت حصیرهای نازک و ظریف پرس می‌شوند. هیچ وعده غذایی ایدی آپا بدون یک کنار آن، پول سامبول (نارگیل رنده شده کوبیده شده با چیلی) و یک دال کاری خامه‌ای، که در شیر نارگیل غلیظ پخته شده و با دارچین و برگ‌های کاری معطر و طعم‌دار شده است، کامل نمی‌شود.

کجا آن را امتحان کنیم: کالچر کلمبو یک سبد چشایی دارد که شامل رشته‌های رشته‌ای، چاشنی‌ها و غذاهای کاری می‌شود. این یک راه عالی برای کسانی است که برای اولین بار می‌خواهند طعم صبحانه و شام سریلانکایی را بچشند.

هر زمان که فرصتی پیدا کردید، از برنج و کاری لذت ببرید
این غذای اصلی روزمره، اصطلاحی کلی برای خانواده وسیعی از غذاهای پیچیده و با ادویه‌های گیاهی (و اغلب گوشت و ماهی) است که با برنج سرو می‌شوند – کمی شبیه تالی هندی. یک وعده غذایی ممکن است شامل شش نوع کاری باشد که حداقل یکی از آنها بر اساس گوشت، مرغ، ماهی، غذاهای دریایی یا تخم مرغ و دیگری از دال (عدس) تهیه شده باشد. در کنار آن، ترشی، چاتنی و پول سامبول، طعم تندتری به غذا می‌دهد. همچنین مالونگ، سالاد برگ‌داری که با برگ‌های سبز، فلفل سبز خرد شده، پیاز و نارگیل رنده شده تهیه می‌شود، وجود دارد.

بیشتر کاری‌های لنکایی بر اساس شیر نارگیل و ترکیبی از ادویه‌ها تهیه می‌شوند – از جمله فلفل قرمز، زردچوبه، دارچین، هل، گشنیز، علف لیمو، رمپه (برگ پاندان)، برگ‌های کاری، خردل و تمر هندی.

ماهی خشک مالدیو – ماهی تن خشک و نمک سود شده که در مالدیو تولید می‌شود – نیز اغلب به عنوان چاشنی استفاده می‌شود. مرغ، همراه با گوشت گوسفند، غذاهای فراوان گوشت گاو، کاری‌های تند خوک پخته شده با فلفل سیاه و غذاهای گیاهی فراوان، رایج است.

هنگامی که در سراسر کشور سفر می‌کنید، اغلب فرصتی برای توقف در یک رستوران محلی برای صرف برنج و کاری خواهید داشت. برخی از بهترین مکان‌ها، رستوران‌های خانوادگی ساده در کنار جاده هستند که روزانه انتخابی از غذاهای گوشتی، ماهی و سبزیجات (گاهی اوقات با 10 انتخاب) ارائه می‌دهند. این یک معرفی بسیار هیجان‌انگیزتر از غذا خوردن در یک رستوران توریستی است که در آن ادویه‌ها ملایم‌تر هستند.

بسیاری از رستوران‌ها فقط در زمان ناهار برنج و کاری سرو می‌کنند. مهمانخانه‌ها اغلب آن را برای شام آماده می‌کنند، اما باید آن را زودتر سفارش دهید تا آشپزها فرصت داشته باشند تا جادوی خود را به کار گیرند.

کجا آن را امتحان کنید: برنج و کاری رستوران سنتی سریلانکایی Mettha’s Home Cooked Meals در Unawatuna، که آرام، محبوب و با طعم‌های عالی است، طعمی مشابه با غذاهای تهیه شده در خانه‌های سریلانکایی دارد. در غیر این صورت، به سالن گلکسی در خلیج آروگام بروید، جایی که برنج و کاری آنقدر خوب است که تیم کریکت سریلانکا برای دومین بار به آنجا برگشت.

برای یک بشقاب کوتو بنشینید
کوتو، ترکیبی تند از نان لواش مانده، سبزیجات تازه، تخم مرغ و گوشت، غذای مورد علاقه‌ی شام جزیره است. این غذای محبوب و پر کربوهیدرات برای رفع خماری، با صدای ریتمیکی همراه است که مواد اولیه روی یک تابه فلزی داغ با دو تیغه فلزی خرد می‌شوند.

صدای برخورد فلز روی فلز که به سختی از بین می‌رود، خیابان‌ها را در شب زنده نگه می‌دارد. با دقت گوش دهید تا متوجه شوید که سرآشپزهای کوتو، ریتم خاص و متمایز خود را هنگام خرد کردن مواد اولیه دارند. کوتو مرغ و گوشت خوک محبوب است، اما نسخه‌های دریایی با ماهی، خرچنگ یا میگو در مناطق ساحلی به راحتی یافت می‌شوند.

کجا آن را امتحان کنید: اگر به مناطق روستایی سفر کردید، یک بشقاب کوتو از تمپارادو در نووارا الیا تهیه کنید. اگر کوتوی چرب دوست دارید، پنیر اضافه کنید و در آخر با یک لیوان میلو یخی با طعم شکلات، غذا را تمام کنید.

در گاله فیس گرین، ایسو وید (isso vade) میل کنید
ایسو وید ترد، ترد و کمی تند، یکی از غذاهای ثابت گاله فیس گرین در کلمبو است، و حدود دوازده فروشنده در اطراف این فضای سبز روباز در مرکز شهر پراکنده‌اند. این کوفته‌های عدس و میگو سرخ‌شده، میان‌وعده‌ای عالی برای تجدید قوا در حین تماشای غروب آفتاب و گوش دادن به هیاهوی این شهر شلوغ هستند.

کجا آن را امتحان کنیم: گاله فیس گرین بهترین مکان برای امتحان کردن ایسو وید است، اما می‌توانید مقداری از آن را از فروشندگانی که در قطارها یا اتوبوس‌های سراسر کشور ملاقات خواهید کرد، نیز تهیه کنید.

روز خود را با پول روتی شروع کنید
پول روتی، نانی پهن و برشته و گاهی کمی سوخته است که با آرد و نارگیل رنده شده درست می‌شود. این صبحانه یا شام اغلب با لونو میریس (چاشنی تهیه شده از فلفل چیلی و نمک) و کاری مرغ پر ادویه سرو می‌شود.

توجه داشته باشید که پول روتی با روتی آردی که اغلب در رستوران‌های توریستی و کلبه‌های ساحلی در سراسر کشور سرو می‌شود، متفاوت است. حتماً برای امتحان کردن طعم واقعی آن به یک رستوران محلی خانوادگی سر بزنید.

کجا آن را امتحان کنید: برای صرف یک وعده غذایی پول روتی در کلمبو، به کافه همیشه محبوب کالچر کلمبو سر بزنید. در فاصله کمی از آن، کافه کالدرون قرار دارد، کافه‌ای جذاب که کوتو تهیه شده با پول روتی را سرو می‌کند.

روز یکشنبه به یک برانچ لامپرای بروید
لامپرای که با دقت در برگ موز پیچیده و پخته می‌شود، ریشه در جامعه بورگر در سریلانکا دارد، یک گروه قومی اقلیت از تبار سریلانکایی و هلندی. این ناهار بسته‌بندی‌شده‌ی سریلانکایی که به آرامی پخته می‌شود، ترکیبی جذاب از مواد اولیه را در خود جای داده است.

درون این بسته‌بندی که با برگ موز درست می‌شود، معمولاً برنج، کاری مخلوط گوشت (که ممکن است شامل مرغ، گوشت خوک، گوشت گاو یا گوسفند باشد)، فریکادل (کوفته قلقلی تند)، بلاچانگ (خمیر میگوی خشک شده با فلفل و سیر)، سین سمبول (یک چاشنی پیاز شیرین و تند کاراملی) و برینجال پاهی (بادمجان ترشی) پیدا می‌شود. برخی از آشپزخانه‌های برگر، کاری آش پلانتین را نیز ارائه می‌دهند. فقط اولین لامپرایی که می‌بینید را سفارش ندهید، زیرا ممکن است از بهترین نوع خود فاصله زیادی داشته باشد – آن را در کافه‌هایی که در این غذا تخصص دارند، جستجو کنید.

کجا آن را امتحان کنیم: با کاهش تعداد برگر، پیدا کردن لامپرایی خوب به طور فزاینده‌ای دشوار شده است، اما رستوران رودریگو در کلمبو ناهار لامپرایی رضایت‌بخشی ارائه می‌دهد. آنها به سرعت تمام می‌شوند، بنابراین مطمئن شوید که از قبل سفارش می‌دهید. یکی دیگر از مکان‌های خوب برای روزهای یکشنبه، کافه VOC است که توسط اتحادیه‌ی شهرنشینان هلند در کلمبو اداره می‌شود (و می‌توانید با یک بطری آبجو زنجبیلی خانگی کمی خنک شوید).

با خرچنگ‌های تالاب سریلانکا حسابی کیف کنید
خرچنگ‌های تالاب سریلانکا که چاق و گوشتی هستند، اغلب برای صادرات فرستاده می‌شوند، اما چند رستوران و آشپزخانه خانگی در کلمبو این غذای مخصوص جزیره را می‌فروشند. کاری خرچنگ جافنا، که با مخلوط ادویه‌های شمال سریلانکا و خرچنگ‌های گلی تازه صید شده تهیه می‌شود، طعم فوق‌العاده‌ای دارد و بهتر است با یک بشقاب برنج سفید میل شود.

کجا آن را امتحان کنیم: همانطور که از نامش پیداست، وزارت خرچنگ در کلمبو در خرچنگ‌ها، از جمله صدف‌های غول‌پیکر که به سختی در جای دیگری پیدا می‌شوند، تخصص دارد، یا برای تجربه‌ای مقرون‌به‌صرفه‌تر به رستوران خرچنگ چاق کلمبو سر بزنید.

کیریبات سریلانکایی را امتحان کنید
کیریبات غذای جشن جزیره است، به این معنی که مردم آن را در تمام روزهای خاص (مثل سال نو، عروسی، اولین روز کار یا دانشگاه) می‌پزند. کیریبات که با برنج سنتی ککولو سریلانکایی پخته شده در شیر نارگیل غلیظ تهیه می‌شود، روی برگ‌های موز یا یک تابه صاف خنک می‌شود، فشرده شده و قبل از سرو به شکل بلوک‌های الماس برش داده می‌شود.

در خانه، مردم محلی اغلب این غذای مخصوص را با یک قاشق رب فلفل لونو میریس یا کاتا سامبول (نوعی با پیاز و ماهی مالدیو) می‌خورند – هر دو همراه تند و آتشین هستند. هر وعده غذایی را با یک برش کیریبات با شکر زرد یا موز برای یک طعم شیرین بی‌نظیر به پایان برسانید.

کجا آن را امتحان کنیم: اکنون بسیاری از رستوران‌ها هر روز هفته کیریبات سرو می‌کنند. برای صرف صبحانه به بوفه هتل مجلل میراث، سینامون بنتوتا بیچ، سر بزنید و از کیریبات و کاری‌های تند لذت ببرید. رستوران Upali’s by Nawaloka در کلمبو نیز کیریبات را در منوی صبحانه خود دارد.

نوشیدن مقداری تادی محلی
تادی یک نوشیدنی الکلی ملایم است که از شیره درختان نخل تهیه می‌شود. تادی تازه شیرین است و طعمی تند شبیه شراب دارد. می‌توانید سه نوع تادی را در سراسر کشور پیدا کنید: یکی ساخته شده از نخل نارگیل، یکی ساخته شده از نخل کیتول و سومی ساخته شده از نخل پالمیرا. مورد دوم بیشتر در شمال سریلانکا محبوب است، جایی که نخل‌های پالمیرا بر مناظر تسلط دارند.

اگرچه کلبه‌های تادی در سراسر کشور یافت می‌شوند، اما آنها بیشتر مختص مردان در سریلانکا هستند. تادی بهتر است به صورت تازه از درخت با یک تاپیوکای آب‌پز (نشاسته ریشه کاساوا) که با کاتا سامبول سرو می‌شود، میل شود.

کجا آن را امتحان کنیم: برای یک تجربه غوطه‌ور از تادی نارگیل، با سیلون آراک تماس بگیرید تا از یکی از املاک آنها در ناثتاندیا، شمال کلمبو، بازدید کنید. نه تنها می‌توانید تادی بنوشید، بلکه می‌توانید شاهد باشید که کارگران ماهر از درختان بالا می‌روند تا از گل‌های نارگیل شیره بگیرند.

یک کوکتل آراک (arrack) تهیه کنید. آراک یک تادی تخمیر شده و (تا حدودی) تصفیه شده است. آراک نارگیل – محبوب‌ترین نوشیدنی – تازه، تمیز و نارگیلی است و شبیه ترکیبی از رام و ویسکی است. برای تهیه آراک، تادی تخمیر شده تقطیر شده و به صورت مشروب در می‌آید، سپس رقیق شده و در خمره‌های چوبی کهنه می‌شود. مغازه‌های محلی فروش مشروبات الکلی که “فروشگاه‌های شراب” نامیده می‌شوند، عمدتاً ترکیبات ارزان‌تری از آراک دارند، اما می‌توانید یک بطری آراک نارگیل مخلوط نشده را در هر سوپرمارکتی تهیه کنید.

کجا آن را امتحان کنید: ColomBar جذاب در Cinnamon Lakeside Colombo، یکی از محبوب‌ترین مکان‌های محلی، لیست گسترده‌ای از کوکتل‌های آراک دارد که توسط متخصصان میکس محلی تهیه شده است. Lantharauma را امتحان کنید، یک کوکتل با طعم زنجبیل و تمر هندی به همراه آراک نارگیل که در یک چراغ آویز سرو می‌شود. اینجا می‌توانید آراک خالص بنوشید یا از کوکتل‌های آراک پالمیرا که در غیر این صورت به سختی پیدا می‌شوند، لذت ببرید.

کمی کولا کندا بنوشید
کولا کندا سبز، غلیظ و کمی تلخ، کابوس هر کودک سریلانکایی است، زیرا مادران هر روز صبح قبل از مدرسه یک لیوان از این نوشیدنی می‌نوشند. اما از یک محلی بپرسید و آنها به شما خواهند گفت که چگونه با بزرگ شدنشان، کم‌کم عاشق آن شدند. این نوشیدنی که فقط برای صبحانه است و شبیه اسموتی است، با گیاهان سبز، برنج و شیر نارگیل تهیه می‌شود. بهتر است آن را گرم و با یک تکه شکر زرد میل کنید.

کجا آن را امتحان کنید: صبح‌ها در خیابان‌های شلوغ با چرخ دستی‌های کولا کندا روبرو خواهید شد. اگر می‌خواهید یک تجربه نشستن داشته باشید، اوپالی بای ناوالوکا در کلمبو جایی است که باید بروید.

گیاهخواران و وگان‌ها
شاید تعجب‌آور باشد، اما اگر به غذاهای کاری گیاهی پخته شده در شیر نارگیل و کوتو سبزیجات پایبند باشید، سریلانکا مقصدی عالی برای گیاهخواران و وگان‌ها است. وگان‌ها ممکن است نیاز داشته باشند که نیازهای خود را توضیح دهند زیرا بسیاری از غذاها حاوی گی (کره تصفیه شده)، رب میگو، ماهی خشک یا شیر هستند.

اکثر کافه‌ها و رستوران‌های دارای خدمات توریستی اکنون قهوه را با جایگزین‌های مناسب برای وگان‌ها مانند سویا، بادام یا شیر نارگیل سرو می‌کنند. برای غذاهای گیاهی و وگان که با چاشنی محلی تهیه می‌شوند، به کافه کومبوک در کلمبو سر بزنید. تاکوهای جک فروت آنها بسیار شیک‌تر است.

فروشگاه‌های زنجیره‌ای هلا بوجون که توسط دولت حمایت می‌شوند و کاملاً توسط زنان اداره می‌شوند، در سراسر کشور پراکنده شده‌اند و غذاهای محلی عالی و ارزان قیمتی را با ترکیب مواد اولیه منطقه‌ای و با انتخاب‌های گیاهی فراوان سرو می‌کنند. سالن کوها سرف در اوناواتونا برای وگان‌ها عالی است، در حالی که لایف گود کیچن در کلمبو غذاهای گیاهی فوق‌العاده‌ای را سرو می‌کند.

غذاهایی که ارزش امتحان کردن دارند

ماهی مرکب کره‌ای داغ: ماهی مرکب ترد با روکش آرد، مخلوط با کره، پیازچه و فلفل چیلی؛ این غذا یک میان وعده عالی است، به خصوص با یک لیوان آبجوی سریلانکایی لیون. در هر رستوران ساحلی موجود است.

کشک بوفالوی روستایی: دسر محبوب سریلانکا، کشک بوفالوی روستایی سنتی، در گلدان‌های سفالی سرو می‌شود و به طور سنتی با شیره نخل کیتول شیرین و خاکی پوشانده می‌شود. فروشگاه گودفولکس در کلمبو شیره نخل کیتول را در بطری می‌فروشد.

لاواریا: حفره‌های رشته فرنگی برنجی پر شده با نارگیل کاراملی که با جوز هندی و هل طعم‌دار شده است. این میان وعده عصرانه به صورت گرم با یک لیوان چای زنجبیلی سرو می‌شود و به راحتی در رستوران‌ها و مغازه‌های روستایی یافت می‌شود.

سالی سرشار از غذا
در سریلانکا هرگز با کمبود غذاهای خوش طعم مواجه نخواهید شد، اما برخی از غذاها و تجربیات فصلی هستند و اغلب به جشن‌های فرهنگی و مذهبی جزیره گره خورده‌اند.

ژانویه
در طول پونگال (جشن برداشت محصول هندو که توسط تامیل‌ها جشن گرفته می‌شود) برای صرف یک بشقاب پونگال شیرین، فرنی برنجی تهیه شده با کشمش، به یک معبد هندو سر بزنید.

آوریل
شیرینی‌ها و تنقلاتی مانند کووم (کیک برنجی طلایی و سرخ شده)، کوکیس (تنقلات برنج و شیر نارگیل سرخ شده به رنگ زردچوبه) و دودول (دسر پودینگ مانند بر پایه شیر نارگیل که با شکر زرد تهیه می‌شود) در طول سال نو سینهالی و تامیل در اواسط آوریل در هر خانه‌ای دیده می‌شود.

آوریل تا مه و/یا ژوئیه (در طول عید)
برای جشن گرفتن عید، خانواده‌های مسلمان در سریلانکا یک کاستارد نارگیل به نام واتالاپان تهیه می‌کنند که با شکر زرد شیرین شده و برای تردی بیشتر با بادام هندی پوشانده شده است.

مه تا ژوئن
در روزهای ماه کامل در ماه مه و ژوئن – تعطیلاتی که برای بودایی‌های این کشور اهمیت مذهبی ویژه‌ای دارند – با دکه‌های کنار جاده‌ای موقت مواجه خواهید شد که غذای رایگان سرو می‌کنند، سنتی که به عنوان دانسل شناخته می‌شود.

خوراکی‌های رایگان ممکن است شامل بستنی، آبمیوه تازه، برنج و کاری، برنج سرخ شده و ذرت آب‌پز باشد. دکه‌ها اغلب صف‌های طولانی دارند، اما بازدید از آنها یک تجربه است. مردم محلی دوستانه ممکن است شما را به دانسل خود دعوت کنند و امتناع از غذا بی‌ادبی تلقی می‌شود – چرا کسی باید به غذای رایگان نه بگوید؟

دسامبر
سریلانکایی‌ها برای کریسمس “کیک عشق” می‌پزند، یک کیک سمولینای آجیلی که با دارچین و جوز هندی کمی طعم‌دار شده است. حتماً مقداری شراب تامبیلی، یک نوشیدنی شیرین، تازه و گرم و تند که با آب تخمیر شده از نارگیل‌های شاه، آنهایی که پوسته نارنجی روشن دارند، تهیه می‌شود را نیز بنوشید.